loader

Financiële planning

Met grote regelmaat zien we dat ondernemers (vaak DGA’s) nauwelijks een idee hebben over hoe ze er financieel eigenlijk voor staan. Dat begint ermee dat het vermogen privé en zakelijk vaak door elkaar loopt (soms ongewild) Daarnaast zijn er vaak nog diverse potjes met oudedagsvoorzieningen (in verschillende vormen) om nog maar niet te spreken over de onzekere fiscale claims waar men wel van heeft gehoord maar geen idee wat dat gaat betekenen. Dat maakt het natuurlijk lastig om de juiste keuzes te maken. Kunnen die fiscale claims misschien beperkt worden? Of zelfs voorkomen?

Het is dus goed te begrijpen dat veel mensen geen inzicht hebben en onzeker zijn over hun financiële situatie. Maar dat maakt het nog niet goed. Onzekerheid geeft onrust. Bovendien zorgt een gebrek aan inzicht dat mogelijk niet de juiste besluiten genomen worden. Alle reden dus om WEL te zorgen voor dat inzicht.

Als u ook meer inzicht wenst dan kunnen wij u daar zeker bij helpen. Wij verstaan de kunst om alle belangrijke fiscale en financiële te overzien en voor u te vertalen (evt. naar Jip en Janneke) naar een verhaal waar u mee vooruit kunt.

Estate planning

Estate planning kan niet los gezien worden van de financiële planning. Uit die planning kan blijken dat u vermogen ‘dreigt’ over te houden aan het einde van uw leven. In dat geval is het goed om na te denken over waar u dat vermogen het liefste naar toe ziet gaan. Meestal niet naar de fiscus is onze ervaring. Niet altijd te voorkomen dat de belastingdienst ook meedeelt in wat u nalaat maar bijna altijd mogelijkheden om dit gedeelte te beperken.

Een passend testament (vaak in combinatie met uw huwelijkse staat), een schenkingsplan, bedrijfsopvolgingsfaciliteiten en soms ook andere handigheden kunnen zorgen dat uw vermogen terecht komt waar u dat hebt bedacht en met een minimaal aandeel voor de fiscus.