Aangifte inkomstenbelasting

De meeste Nederlanders zijn verplicht tot het doen van de aangifte inkomstenbelasting vóór 1 mei van het volgende jaar. In Nederland betaalt u als inwoner belasting over uw inkomsten. Ook als u ondernemer bent komt u niet onder deze verplichting uit. U bent verplicht om jaarlijks de aangifte inkomstenbelasting in te dienen bij de belastingdienst. Redt u het niet om uw aangifte tijdig te doen? Vraag dan vóór de datum dat u de aangifte moet indienen uitstel aan.

De belastingdienst werkt tegenwoordig met vooringevulde aangiften. Hierdoor wordt het eenvoudiger om zelf de aangifte te doen. De vraag is dan wel of u maximaal gebruik maakt van aftrekposten en heffingskortingen. Laat u privé of zakelijke uw aangifte door ons verzorgen? Dan zorgen wij dat u het ‘maximale’ haalt uit uw aangifte inkomstenbelasting!

Aangifte inkomstenbelasting voor ‘particulier’

De belastingdienst maakt het steeds eenvoudiger voor u om zelf de aangifte te verzorgen. De aangifte inkomstenbelasting kunt u eenvoudig online doen, of een app die speciaal per jaar ontwikkelt wordt. Wanneer bent u verplicht om de aangifte te doen? Als u van de belastingdienst een aangifte brief heeft gekregen. Heeft u geen brief ontvangen? Controleer dan zelf of u verplicht bent om de aangifte in te vullen. 

 

Welke gegevens heeft u nodig?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Om de belastingaangifte eenvoudiger te maken is het handig om onderstaande gegevens paraat te hebben:

Persoonlijke gegevens

1 uw burgerservicenummer (BSN) en dat van uw partner en kinderen

2 uw rekeningnummer

3 uw DigiD en dat van uw partner, Doet u samen met uw fiscale partner aangifte? Houd dan allebei uw eigen DigiD bij de hand.

Inkomsten

1 uw jaaropgaven over 2016 en als u die niet hebt: uw salarisstroken

2 ontvangen partneralimentatie

Bankrekeningen

1 het jaaroverzicht 2016 van uw betaalrekening

2 het jaaroverzicht 2016 van uw spaarrekening en dat van uw kinderen

3 het jaaroverzicht 2016 van uw beleggingen

Wonen

1 de WOZ-waarde van uw huis met peildatum 1 januari 2015. Deze waarde staat op de WOZ-beschikking die u vorig jaar van de gemeente hebt gehad.

2 de jaaropgaaf van uw hypotheek

3 bij koop of verkoop van uw woning: de notarisafrekening

Aftrekposten

U hebt betalingsbewijzen nodig. Denk aan:

1 giften

2 zorgkosten die u niet vergoed hebt gekregen. De eigen bijdrage Zvw, zorgverzekeringspremie en het eigen risico mag u niet aftrekken.

Minder belasting betalen door aftrekposten en heffingskorting

Bij de belastingaangifte kunt u gebruik maken van bepaalde aftrekposten en heffingskortingen. De heffingskortingen worden als werknemer normaal gesproken al ingehouden door uw werkgever. Van welke aftrekposten u gebruik kunt maken, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. De meest voorkomende aftrekposten voor particulieren zijn:

  • Zorgkosten
  • Studiekosten
  • Reiskosten

Het optimaal invullen van de aftrekposten bij uw aangifte zorgt ervoor dat u nooit teveel belasting betaald. Wilt u de inkomstenbelasting uitbesteden? Dan helpen onze accounts u graag verder!

Aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers

Als ondernemer is het verzorgen van de aangifte inkomstenbelasting wat ingewikkelder. De eerste stap is om te kijken of u in de ogen van de belastingdienst ondernemer bent. Dit is afhankelijk van de inkomsten, de aantal werkzame uren, het risico en het type klant. Alle criteria voor de belastingdienst om te bepalen of u ondernemer bent vindt u hier.

In veel gevallen verzorgt een account voor ondernemers de aangifte. Voor u als ondernemer staan de jaarlijkse inkomsten immers vooraf niet vast, waardoor de aangifte veel bewerkelijker is. De basis van uw aangifte begint bij de bron van inkomsten die in de volgende 3 categorieën ingedeeld kan worden:

  • Loon uit dienstbetrekking
  • Resultaat uit overige werkzaamheden
  • Winst uit onderneming

Daarnaast kunt u als ondernemer gebruik maken van diverse aftrekposten en fiscale regelingen die voor particulieren niet gelden. Waarom u hiervan gebruik moet maken lichten we hieronder kort toe.

 

De aftrekposten en fiscale regelingen

Een accountant kent de regels van de belastingdienst als geen ander. Het in tenslotte zijn/haar werk om de kennis op dit gebied bij te houden. Als u ons aan het werk zet, dan mag u er vanuit gaan dat u maximaal gebruik maakt van alle belastingvoordelen. Daarnaast heeft u de zekerheid dat uw aangifte inkomstenbelasting op correcte wijze is ingevuld.

Belangrijke aftrekposten en fiscale regelingen bij het indienen van uw aangifte vindt u hieronder. Let op: deze cijfers kunnen per jaar wijzigen en zijn alleen geldig als u voldoet aan de voorwaarden van het ondernemerschap:

  • zelfstandigenaftrek (7.280 euro)
  • startersaftrek 2.123 euro)
  • MKB-winstvrijstelling (14 procent van de winst)
  • (eventuele) reservering voor de Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Wilt u graag meer informatie over onze dienstverlening of bent u benieuwd wat wij nog meer voor u kunnen betekenen, neem dan vrijblijvend contact met ons op.